Poznate tisti mamljivi vonj mladega krompirčka, ki se peče v pečici?

Nam se cedijo sline že samo, ko o njem pišemo. Pečen krompir je prava »spremljava« tudi tejle kombinaciji leče, redkvice in špargljev. Skupaj sestavljajo slastno spomladansko solatko, ki vas ne bo pustila ravnodušne in jo lahko uporabite kot prilogo ali kot samostojen obrok.

Ker vemo, da ste že neučakani gremo kar k receptu.

 

Količine so za dva krožnika, ki predstavljata dve prilogi ali pa za en ravno pravšnji samostojni obrok.

Sestavine:

Za solato…

  • cca. 285 g mladega krompirja
  • cca. 10 mladih, čvrstih rdečih redkvic
  • cca. 15 tanjših špargljev
  • 50 g leče (teža velja za nekuhano lečo)
  • 1 zvrhana žlica začimbne mešanice
  • nasekljan drobnjak
  • nasekljan koprc
  • olje, sol in poper
  • gorčični preliv
  • peteršilj za okras (neobvezno)

Za začimbno mešanico…

  • 1 žlica suhega timijana ali origana (ali mešanice obojega)
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica praženega sezama
  • 1/2 žlice suhe limonine lupinice*
  • 1/2 žlice sveže mletega črnega popra
  • sol
  • ekološko suho limonino lupinico

Za gorčični preliv…

  • ½ drobno sesekljane šalotke
  • ½ JŽ grobozrnate gorčice
  • žlica limoninega soka (odvisno od kislosti. cca 7ml))
  • žlica jabolčnega kisa (cca. 10ml)
  • nekaj žlic oljčnega olja (cca. 35 ml)
  • sol in poper

Postopek:

Pečico segrej na 200 stopinj Celzija.

Recept: Pečen krompirček z redkvicami in beluši v lečini solati z gorčičnim prelivom

Za preliv z metlico v skledici zmešaj vse sestavine, poskusi in prilagodi okusu.

Za začimbno mešanico v skledici zmešaj vse zgoraj naštete sestavine.

Krompir operi in dobro osuši ali le skrtači. Prereži ga na polovico (večje na četrtino). Stresi v skledo, prilij olje ter potresi z začimbno mešanico. Dodaj še malce sveže mletega popra in soli in vse skupaj z rokami ali dvema žlicama dobro premešaj.

Krompir razporedi po pekaču, obloženem s peki papirjem in peci približno 20 minut.

Medtem skuhaj lečo, šparglje nareži na nekaj centimetrske delce, redkvice pa na četrtine ali debelejše rezine. Šparglje in redkvice natri z nekaj olja.

Obrni krompirček, ga potisni na eno stran pekača ter dodaj šparglje in redkvice. Peci toliko časa, da se krompirček ni znotraj mehek, znaj pa hrustljavo zapečen, šparglji in redkvice pa pečene, a še vedno malce na zob.

Pečeno zelenjavo zmešaj s kuhano in odcejeno lečo, drobnjakom, koprcem in pripravljenim prelivom. Okrasi s svežim peteršiljem.

Čas peke je odvisen od pečice, velikosti krompirja, debeline špargljev…

Naj vam tekne!

Recept je pripravljen v sodelovanju z www.cookeatandsmile.com