Pomlad je tu in na vrtu že lahko poiščemo slastne plodove zgodnjih spomladanskih rastlinic. Med njimi so tudi jagode (ki jih pri nas že najdete), iz katerih je Katja s portala cookeatandsmile.com v kombinaciji z mandlji iz naše trgovinice pripravila slastno pecivo, ki vam bo obarvalo deževne dneve letošnje pomladi.

Sestavine:

Za testo…

  • 150 g riževe moke
  • 50 g mandljeve moke
  • 25 g kokosove moke
  • ščepec soli
  • 1 čž pecilnega praška
  • 25 g sladkorja (priporočam ksilitol)
  • naribana lupinica bio limone
  • 1 jajce
  • 50 g stopljenega kokosovega olja
  • 50 g medu

 

Za vanilijevo kremo…

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g cvetličnega medu
  • 40 – 45 g koruznega škroba
  • pol čajne žličke prave burbonske vanilije v prahu (ali strok vanilije)

 

Za sadni džem…

Recept: Pecivo z vanilijevo kremo, rabarbaro in jagodami ter mandljevim drobljencem

  • 300 g rabarbare
  • 300 g jagod
  • pomaranča
  • 3 JŽ medu
  • pol čž prave burbonske vanilije v prahu (ali strok vanilije)
  • nekaj listkov melise (neobvezno)

 

Za drobljenec…

  • 40 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 35 g mandljevih lističev
  • 20 g kokosovega olja –nestopljenega

 

 

Postopek:

Za sadni džem…

Pečico segrej na 180 stopinj Celzija.

Pekač obloži s peki paprijem. Nanj razporedi oprano in na koščke narezano rabarbaro*, oprane in prepolovljene jagode ter nekaj rezin pomaranče. V skledici z metlico zmešaj med z malce vode in vanilijo. Prelij čez sadje ter po želji dodaj nekaj malega sveže melise ali mete.

Peci približno 20 minut, oziroma dokler se sadje ne zmehča. Zelišča in krhlje pomaranče odtrani, sadje pretresi v skledico ter ga z vilico zmečkaj.

 

Za vanilijevo kremo…

Recept: Pecivo z vanilijevo kremo, rabarbaro in jagodami ter mandljevim drobljencem

V večji kozici** z metlico vmešaj rumenjaka z medom, nato todaj koruzni škrob ter zopet dobro premešaj, da se znebiš morebitnih grudic. V mleko vstavi vanilijev strok ali vmešaj mleto vanilijo ter zavrni. Vrelo mleko počasi in postopoma dodajaj rumenjakom in pri tem ves čas z metlico mešaj. Zmes se bo že na tem mestu nekoliko zgostila. Kozico postavi na štedilnik, med mešanjem zavri, znižaj temperaturo, nato pa nekaj mimnut neprestano mešaj z metlico, da se krema zgosti. Prelij jo skozi cedilo v primerno veliko skledico. Kremo tik po površini prekrij s prozorno folijo (da se znebiš skorjice) ter jo popolnoma ohladi.

 

Za testo…

Pečico segrej na 180 stopinj Celzija.

V večji skledi zmešaj suhe sestavine. Jajce, med in stopljeno kokosovo olje pa z metlico v manjši skledi dobro zmešaj. Jajca nato prelij med suhe sestavine, premešaj z žlico, nato pa na hitro še z rokami.

Pekač obloži s peki papirjem, vanj stresi ¾ zmesi ter z dlanmi oblikuj ter dobro pritisni po dnu pekača. Peci 5 minut.

 

Za drobljenec…

V skledi zmešaj kosmiče z mandlji ter preostankom testa. Dodaj meko, a ne tekoče kokosovo olje, ter s prsti vse skupaj na hitro premešaj.

 

Zdaj pa pecivo le še sestavi…

Predpečeno pecivo premaži z vanilijevo kremo, na njej nežno premaži sadni džem ter z rokami čez vse skupaj razporedi drobljenec. *** Lahko uporabiš več kreme in manj sadja ali obratno. Pekač ohlapno prekrij z alu folijo ter peci pol ure, nato folijo odstrani ter peci še nekaj minut oz. dokler se drobljenec primerno ne zapeče in rahlo obarva. Pecivo dobro ohladi, nato ga za nekaj ur (še bolj čez noč) postavi v hladilnik, da se dobro učvrsti.

 

*rabarbara se z nožem zlahka olupi. To sicer ni potrebno, a zaželeno, saj ima lahko precej močne in za nekatere moteče nitke.

**za kuhanje mleka (in vanilijeve kreme) priporočam kozico z debelejšim ali dvojnim dnom. Tako se mleko ne bo prismodilo.

***nič hudega, če ti ostane nekaj kreme, sadja in drobljenca. Tudi meni je. Kremo pokrito s folijo hrani v hladilniku ter uporabi v naslednjih dneh. Ideje kje vse jo lahko uporabiš najdeš zgoraj, najhitrejša poraba vseh ‘odvečnih’ sestavin pa je naslednja: v lonček izmenično nalagaj kremo in sadje. Vse skupaj okrasi s stepeno sladko smetano ali pa posuj z drobljencem, ki ga razporejenega po pekaču popečeš v pečici. Lahko pa s kremo premažeš krožnik, nanjo daš nekaj sadja in kepico najljubšega sladoleda!

Pa dober tek!