Topla juhica se, sploh ob bolj hladnih dneh, še kako prileže. Če ne drugega, nas prijetno pogreje.

Zelenjavne juhice nam dopuščajo prostor za kreativnost. V lonec namreč lahko (če nam to dopušča njegova kapaciteta :P) vržemo ogromno različne zelenjave. Če skuhano zelenjavo še spasiramo v kremno juhico, nam ni treba pretirano skrbeti niti za prezentacijo. Juhica bo namreč prav v vsakem krožniku izgledala mamljivo. 😀

V nadaljevanju vam predstavljamo hiter recept, za pripravo odlične zelenjavne kremne juhice, ki vas bo zagotovo prepričala. Recept je pripravila Katja Ropoša. Pa dober tek!

Sestavine:

  • 2 JŽ avokadovega olja
  • 45 g pora
  • 1 strok česnaRecept: Preprosta zelena zelenjavna kremna juhica
  • 125 g stebelne zelene (brez listov)
  • 125 g koromača
  • 85 g brokolija
  • 200 g bučke
  • 75 g zamrznjenega graha
  • 450 ml vode ali zelenjavne osnove

Sončnična ‘vegi’ kisla smetana…

  • 50 g sončničnih semen
  • 75 ml vode
  • 10 ml limoninega soka
  • 10 ml oljčnega olja
  • malce fino naribanega česna
  • velik ščep soli

 

Postopek:

Vso zelenjavo dobro operi in nareži.

Posodo z oljem rahlo segrej, nato pa na njen nekaj minut med stalnim mešanjem praži por, da uveni. Por med mešanjem soli, nato pa mu dodaj stebelno zeleno. Čez minutko še koromač in brokoli ter fino nariban (ali nasekljan) strok česna. Ne pozabi mešati, da se okusi enakomerno nežno popražijo in povežejo. Vsakič ko dodaš novo zelenjavo, v lonec vrzi še ščepec soli. Zelenjavo praži nekaj minut, nato dodaj bučke in zamrznjen grah.

Pokrij, pusti da se nekaj minutk vse lepo poduši, nato pa zelenjavo zalij z vročo zelenjavno osnovo ali vodo. Povišaj temperaturo in ko juha zavre, temperaturo znižaj in nežno kuhaj dokler se vsa zelenjave ne zmehča.

Spasiraj jo s paličnim mešalnikom, za minutko vrni na štedilnik, premešaj, poskusi, začinjenost prilagodi svojemu okusu, nato pa postrezi.

Dodaš lahko malce kisle smetane, jogurta ali sončnične ‘kisle smetane’. Vse skupaj prelij še z nekaj kapljic oljčnega olja, potresi z izbranimi semeni, svežimi ali suhimi zelišči ter začini s sveže mletim črnim poprom.

Sončnična ‘vegi kisla smetana’…

Sončnične za nekaj ur namoči v vodi z nekaj kapljic limone. Nato semena skozi cedilo splakni pod tekočo vodo. Vrzi jo v sekljalnik/mešalnik, na hitro zmiksaj ter dodaj š vse ostale sestavine. Ko po miksanju dobiš gosto gladko zmes, poskusi ter prilagodi svojemu okusu. Morda potrebuješ več slanosti, kisline ali pa vode, s katerimi okus hitro malce omiliš.