Sezona špargljev je pravi čas za objavo novega recepta naše Katje s portala Cook Eat and Smile. Zdravi šparglji so namreč, poleg graha, ena glavnih sestavin v omaki, ki se odlično poda k domačim skutinim cmočkom.

SKUTINI CMOČKI Recept: Skutni cmočki v grahovi omaki s šparglji
Sestavine:

  • 200 g (kozje) albuminske skute
  • 25 g (kozjega) poltrdega drobno naribanega sira
  • 1 manjši rumenjak
  • 1 manjše jajce
  • sol
  • cca. 40-45 g riževe moke

Postopek:

V skledi z vilico pretlači skuto, dodaj sir, jajce, rumenjak in sir. Dobro premešaj, najprej z vilico, nato z rokami. Če želiš zares gladko zmes lahko uporabiš palični mešalnik ter z njim gladko spasiraš skutno mešanico.

Postopoma dodajaj moko (priporočilo za ustrezno količino najdeš v zgornjem tekstu). Z rokami oblikuj kepo ter jo po želji za pol urce postavi v hladilnik.*

Zavri večji lonec vode, nekoliko znižaj temperaturo, nato pa v vrelo vodo postopoma dodajaj manjše cmočke, ki jih kar sproti oblikuješ med dlanmi.** Ko priplavajo na površje so gotovi. S penilko jih preloži na krožnik. Krožnik naj bo malce moker, cmočki pa naj se med seboj ne dotikajo. Tako boš preprečil/a da bi se zlepili med seboj in prehitro posušili. Nadaljuj dokler ne porabiš vse zmesi.

*ta korak ni obvezen, je pa to priložnost, da se zmes malce učvrsti ti pa v miru pripraviš omako.

**ne pretiravaj in v lonec ne vrzi vseh cmočkov naenkrat. Jaz sem jih v srednjem velikem loncu kuhala največ sedem hkrati.


GRAHOVA OMAKA S ŠPARGLJI
Sestavine:
Recept: Skutni cmočki v grahovi omaki s šparglji
  • 100 g špargljev
  • 100 g zamrznjenega graha
  • nekaj listov sveže mete*
  • nekaj listov sveže bazilike
  • 1 JŽ (kozjega) masla
  • sok polovice manjše limone
  • fino naribana bio limonina lupinica
  • sol
  • nekaj svežih lističev mete in bazilike
  • sveže mlet črni poper
  • oljčno olje

Postopek:

V res majhni količini slane vode do skuhaj na majhne koščke narezane šparglje ter grah. Polovico zelenjave z žlico vzemi iz lonca dokler malce prej, da obrdži strukturo, preostalo zelenjavo pa skuhaj povsem do mehkega. Zadnjih nekaj sekund dodaj sveže lističe mete in bazilike, nato pa skupaj z vodo, v kateri so se sestavine kuhale (v primeru da je vode preveč, jo malce odlij) vse skupaj zmiksaj v mikserju ali s paličnim mešalnikom. Po želji omako precedi skozi cedilo, da na koncu dobiš gladko in svilnato omako.

Ponev segrej ter na njej nežno raztopi maslo. Dodaj malce sveže naribane limonine lupinice, nato še precejeno omako. Ko se segreje, dodaj malce limonega soka. Premešaj, poskusi in po okusu posoli. K omaki dodaj tisto polovico graha in špargljev, ki si jih predčasno vzel/a iz kozice. Serviraj skupaj s cmočki in svežimi zelišči. Po želji dodaj še nekaj sveže nastrgane limonine lupinice ter sveže mlet črni poper. Začini s kvalitetnim oljčnim oljem.

 

Pa dober tek!