Ko slišimo besedo lazanja pomislimo na precej nezdravo, visoko kalorično jed, ki jo jemo občasno, morda na tiste dneve, ko malce “pogoljufamo” pri hrani.
V spodnjem receptu pa vas bo naša prijateljica Katja s spletnega portala cookeatandsmile.com prepričala, da lahko tudi lazanjo spremenimo v zdravo, a kljub temu noro okusno jed.

Potrebuješ:

Za lazanjo…

  • 6 lazanjinih listov brez predprejšnjega kuhanja (iz riževe, lečine in grahove moke)
  • zelenjavni nadev
  • skutni nadev
  • nekaj žlic bešamela
  • 125 – 150 g naribanega kozjega sira
  • špinačni pesto za prilogo

Za zelenjavni nadev…Recept: Zelena lazanja s šparglji in artičokami

  • 100 g pora
  • 300 g svežih špargljev
  • 1 srednje veliko bučko (cca. 100 g)
  • 200 g vloženih artičok
  • strok česna

Za skutni nadev…

  • 200 g kozje albuminska skute
  • 50 g gostega kozjega jogurta
  • sol

Za bešamel…

  • 50 g kokosovega olja
  • 20 g riževe moke
  • 250 ml riževega napitka
  • sol, poper in muškatni orešček

Za špinačni pesto…

  • 40 g sveže špinače
  • 10 g sveže bazilike
  • 35 g pinjol
  • 1 majhen strok česna (ali vsaj pol)
  • 1-2 Ž limoninega soka
  • 15 ml oljčnega olja
  • sol in poper

 

Postopek:

Za špinačni pesto…

Pinjole rahlo popraži na suhi ponvi ter na srednje visoki temperaturi. Vrzi jih v mešalnik, skupaj z oprano in osušeno špinačo in baziliko. Zmiksaj v pesto. Med miksanjem dodaj še strt ali fino nasekljan česen, limoni sok ter po občutku sol in poper. Zmiksaj. Na koncu med mešanjem postopoma vlivaj še olje. Poskusi in prilagodi okusu. Če ti je ljubše, je pesto lahko redkejši – preprosto dodaj več olja, limone.

 

Recept: Zelena lazanja s šparglji in artičokami

Za skutni nadev…

Albuminsko skuto skupaj z jogurtom zmiksaj v manjšem mešalniku. Soli po okusu in postavi na stran.

 

Za zelenjavni nadev…

Česen drobno sesekljaj. Por tanko razreži, šparglje razreži na ne več kot centimetrske koščke. Vršičke postavi na stran. Splakni vložene artičoke. Osuši jih s kuhinjsko brisačko in nareži. Na majhne kockice nareži še bučko.

V ponev vlij žlico ali dve oljčnega olja. Dodaj por, ga malce posoli in na nizki temperaturi rahlo prepraži da uveni. Dodaj šparglje (razen vršičkov), malce posoli in zopet duši. Med mešanjem dodaj malce vode. Ko se oboje primerno zmehča, dodaj še bučko in jo kakšno minutko kuhljaj skupaj s porom, česnom in šparglji. Medtem segrej pečico na 200 stopinj. Čisto na koncu med zelenjavo vmešaj še narezane artičoke. Del nadeva preloži v višjo posodo, ga s paličnim mešalnikom zmiksaj in vmešaj nazaj med preostalo zelenjavo.

 

Za bešamel…

V kozici stopi kokosovo olje. Dodaj moko in z metlico na srednji temperaturi ves čas mešaj, dokler moka ni rahlo popražena. Nato postopoma dodajaj rižev napitek in pri tem ves čas mešaj z metlico, da ne nastanejo grudice. Na nižji temperaturi nekaj minut kuhaj in pri tem ves čas mešaj. Bešamel se bo sproti gostil. Ko bo ravno pravšnji (ne pretekoč in ne pregost), vmešaj sol, poper ter malce sveže naribanega muškatnega oreščka. Nato odstavi s štedilnika.

 

Za lazanjo…

Pekač dobro namaži z maslom (če iamš možnost s kozjim). Na dno pekača kapni nekaj bešamela* ter nanj eno zraven druge postavi dve plošči za lazanjo. Prelij z približno dvema žlicama bešamela, razmaži. Nato testenini premaži s tretjino skutnega premaza, nanj pa daj skoraj polovico nadeva**. Potresi z tretjino naribanega sira. Sledi plošča, bešamel, premaz, zelenjava in sir. Po dveh ponovitvah čez sir postavi ploščo, jo premaži z bešamelom ter skutnim namazom. Potresi s preostankom sira. Čez špargljeve vršičke kani nekaj olja in jih postavi na vrh lazanje.

Čez pekač položi (pazi, da se ne dotika vrha lazanje) alu folijo ter peci lazanjo toliko časa, kolikor piše na embalaži testenin. Jaz sem lazanjo pekla 40 minut. Od tega večino časa ohlapno pokrito, zadnjih nekaj minut pa odkrito, da se je sirček malce zapekel. V tem času sem čez sirček potresla še ščep suhega origana – obožujem ga!

Pred postrežbo jed nekoliko ohladi, tako se bo lazanja lažje in lepše rezala.

 

*bešamela je zagotovo nekoliko preveč, zato se ne trudi porabiti vsega.
**tudi nadeva je veliko. Nič hudega, odličen bo tudi pogret. Za večerjo ali naslednji dan ga lahko dodaš kuhanemu rižu ali pa krožniku špagetov.